Ακούσματα


Από την δισκογραφική δουλειά " Εν πολύχορδον όργανον εκ Πόντου Κεμανές " τα οποία μουσικά- clips μπορείτε να βρείτε και στο κανάλι μου στο  " you-tube"  http://www.youtube.com/user/poulantzaklis?feature=mhum
αναμένονται να αναρτηθούνε περισσότερα μέχρι τότε πάρτε μία γέυση με ακούσματα Πατρίδας ...







ΜΟΙΡΟΛΟΙ ( ΣΥΜΦΟΡΑΣ)
Το συγκεκριμένο μοιρολόι εμφανίστηκε κατά τη Μικρασιατική Καταστροφή του ΄22 και τον ξεριζωμό των Ποντίων.
Το μοιρολόι το έλεγαν κυρίως γυναίκες και το συναντούμε και στις περιοχές του καππαδοκικού Πόντου στο καππαδοκικό γλωσσικό ιδίωμα.
Στίχοι : Γιώργος Πουλαντσακλής
Μουσική : Παραδοσιακή σε διασκευή
Τραγούδι : Πέλλα Νικολαίδου
Συνοδεία : Κεμανές ( μεσομπάσος) -- Ούτι








ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΑΠΟΧΩΡΙΣΜΟΥ
Μέσα στη γενικευμένη συμφορά της καταστροφής και του ξεριζωμού, το τραγούδι μας
Μεταφέρει σε ένα λιμάνι, όπου οι ξεριζωμένοι περιμένουν τα καράβια , για να τους πάνε στη μητέρα- Ελλάδα, και γεμάτοι προσμονή και ελπίδα υπομένουν την ώρα της επιβίβασης όλα τα δεινά. Εκτυλίσσοντα ι σκηνές αρχαίας τραγωδίας , καθώς χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα μέσα στη γενική σύγχυση και αναστάτωση.

Στίχοι : Παραδοσιακοί
Μουσική : Παραδοσιακή σε διασκευή
Τραγούδι : Σωκράτης Κυψελίδης Γιώργος Ιωαννίδης
Συνοδεία : Κεμανές ( πρίμος) Ούτι, Νταϊρές








ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΕΡΩΤΙΚΟ ( ΕΓΚΩΜΙΑΣΤΙΚΟ)
Από τα Κοτύωρα του Πόντου μας έρχεται το παραπάνω άσμα και ι μελωδία.
Η ιστορία του εξελίσσεται στα δρομάκια της πόλης με σημείο αναφοράς το χώρο συνάντησης των ερωτευμένων, που είναι η βρύση του Χατζή ΄ς σή Χατζή άπάν΄΄ς σό πεγάδ΄.
Κύριο γνώρισμα του τραγουδιού είναι η εναλλαγή της ποντιακής διαλέκτου, τουρκικής και ελληνικής γλώσσας, στοιχείο μιας ειρηνικής συνύπαρξης των δύο λαών.

Στίχοι : Γιώργος Πουλαντσακλής
Μουσική : Παραδοσιακή
Τραγούδι : Γιώργος Σιαμλίδης
Συνοδεία : Κεμανές ( πρίμος) , Ούτι- νταϊρές










ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΞΕΝΙΤΙΑΣ
Σε αυτό το τραγούδι καθρεπτίζεται ο πόνος και η σκέψη για το αγαπημένο πρόσωπο
Που βρίσκεται στην ξενιτιά και η νοσταλγία των συγγενών να επανέλθει στα πατρώα εδάφη του. Συχνό φαινόμενο σε όλη την ιστορία του Πόντιακού Ελληνισμού η ξενιτιά και έτσι έχουν γραφτεί γι ΄ αυτό από το λαό άπειρα δίστιχα. Το τραγούδι αναφέρεται στην εγκατάσταση των Ποντίων στην Κωνσταντινούπολη καθώς και στη γύρω περιοχή της, είτε ως εργατών είτε ως εμπόρων.

Στίχοι : Γιώργος Πουλαντζακλής
Μουσική : Παραδοσιακή- καταγραφή
Τραγούδι : Πέλλα Νικολαίδου
Συνοδεία : Κεμανές ( μεσομπάσος), ούτι -- νταϊρές










ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ
Ο λαϊκός στιχιουργός επικαλείται τον επουράνιο πατέρα και επιζητά τη θεία παρέμβαση, για να δικαιωθεί κοινονικά, άλλα και για το χαμό του αγαπημένου του προσώπου Ε! Θεέ μ ΄άουτον τον κόσμπ έσύ ΄κι τερεϊς, και έσεν΄΄κί πρέπ΄ο Άδης, άνοιξης πουλίν.
Τη μελωδία τη συναντούμε και σε άλλες μουσικές ( Καππαδοκίας), καθώς και παλιές ηχογραφήσεις. Το τραγούδι τελειώνει με ένα μοιρολόι ως αποτέλεσμα έκρηξης της υπέρτατης αδικίας που έχει συντελεστεί με το χαμό του αγαπημένου του προσώπου.